Windows Update herstellen

Windows Update is iets dat meestal in de achtergrond stilletjes sluimert tot je merkt dat er opeens een heleboel updates moeten worden geïnstalleerd wanneer je de computer afsluit. Slecht nieuws op dat ogenblik, maar je bent wel zeker dat alles in orde is. Wanneer je die vraag de afgelopen maanden niet meer hebt gehad, zou het best kunnen dat Windows Update stuk is en op één slechte update blijft vasthangen tot jij het programma uit de nood helpt. Dit gebeurt vooral heel frequent onder Windows 7, maar onder Windows 8 of 10 kan het soms ook gebeuren. Helaas kan je dat probleem niet oplossen in enkele muisklikken: alles rond Windows Update moet opnieuw worden geïnstalleerd. We vatten de koe ineens bij de horens.


Je mag altijd hopen dat Windows zelf het probleem oplost.

Stap 1 / automatisch

Er zijn mensen die de lotto kunnen winnen, dus waarom kan jij eens niet proberen om de automatische probleemoplosser van Windows te raadplegen. Met heel veel geluk kan Windows het probleem zelf oplossen. Klik op Start en typ in de zoekbalk Problemen detecteren en oplossen. Kies de gelijknamige optie en zoek in het nieuwe venster naar Problemen met Windows Update oplossen. Start de probleemoplosser en vink sowieso de functie aan die herstellingen automatisch uitvoert. Klik daarna op de functie Openen als administrator en daarna op Volgende. Nu probeert Microsoft om Windows Update automatisch te herstellen. Na afloop krijg je een melding of het gelukt is of niet. Open Windows Update om na te gaan of Windows niet liegt. Mits wat geluk is de workshop nu afgelopen voor jou. Anders moet je verder gaan naar stap 2.


Kies bij het opstarten voor Safe Mode.

Stap 2 / veilige modus

Het enige wat de probleemoplosser heeft proberen te doen, is de cache wissen van Windows Update zodat het opnieuw met een propere lei kan starten. Het stopt de updates die het wil aanbieden in een oude map, en start opnieuw onder een nieuwe map. Soms krijgt de probleemoplosser het toch niet voor elkaar om Windows Update aan de praat te krijgen, maar kan je die handeling wel manueel doorvoeren om het probleem op te lossen. Daarvoor moet je je computer herstarten in Safe Mode. Druk een aantal keer op F8 wanneer je computer herstart (voordat het Windows-logo verschijnt) en kies daar Veilige Modus starten (Enable Safe Mode) in de lijst door het juiste nummer in te typen. Je computer start nu op in Veilige Modus. Bij Windows 8- en 10-gebruikers kan de F8-sneltoets mogelijk niet werken op laptops. Zij moeten op Start, InstellingenBijwerken en beveiliging en Systeemherstel klikken. Klik daar onder Geavanceerde opstartopties op de knop Nu opnieuw opstarten en wacht tot je na het heropstarten een blauw scherm krijgt. Klik daar op Problemen oplossen, Geavanceerde opties, Opstartinstellingen en klik op Opnieuw opstarten. Daarna pas kan je uit de lijst Enable Safe Mode kiezen.


Het Opdrachtprompt moet je in dit geval als administrator uitvoeren.

Stap 3 / administrator

Als alles goed is gegaan, zit je nu in Windows Veilige Modus. Hier moeten we een aantal stappen zetten om Windows Update te zuiveren. Windows 8- en 10-gebruikers moeten enkel rechterklikken op de Startknop en Opdrachtprompt (administrator) kiezen. Onder Windows 7 klik je op Start en typ cmd in het zoekvenster. Rechterklik op het resultaat en kies Openen als administrator. Vanaf nu is alles gelijk voor elke Windows-versie.


Verwijder alle bestanden die je hier kan vinden.

Stap 4 / verwijderen

Typ dit exacte commando net stop wuauserv en bevestig op Enter. Hiermee stop je het proces van Windows Update. Sluit dit venster niet. Ga daarna naar C:\Windows\SoftwareDistribution en verwijder alle bestanden die je kan vinden in die map. Je hoeft geen schrik te hebben: de belangrijke bestanden voor Windows Update maakt hij automatisch terug aan van zodra de service opnieuw wordt opgestart. Alles verwijderd? Ga dan opnieuw naar het zwarte venster (Command Prompt), typ net start wuauserv en bevestig met Enter. Normaal krijg je nu de melding The Windows Update service was started successfully. Herstart je computer. Nu ga je zien dat je computer automatisch op de normale manier opstart, in plaats van in Safe Mode. Ziezo, nu zou Windows Update opnieuw moeten werken. Nog steeds problemen? Lees verder!


Schakel alle updates uit voordat je verder gaat.

Stap 5 / uitschakelen

Toevallig de pech dat je met een verse Windows 7-installatie problemen hebt met Windows Update? De kans is groot, want tussendoor heeft Windows Update een update gekregen. Om uit die vicieuze cirkel te raken, moet je eerst de updates uitschakelen. Klik op Start, typ Windows Update en klik op het gelijknamige resultaat. Klik op Instellingen wijzigen aan de linkerkant en kies Nooit naar updates zoeken (niet aanbevolen). Bevestig met OK en herstart je computer. Heb je een 64-bitversie van Windows? Download dan deze twee links: http://bit.ly/2frLGRA en http://bit.ly/2fDZEep. De 32-bitversie heeft http://bit.ly/2gBlfG9 en http://bit.ly/2gyrc5u nodig.


Installeer de nieuwe Windows Update manueel.

Stap 6 / manueel

Installeer allereerst KB3020369 om mee te starten. Van zodra die is uitgevoerd, ga je naar KB3172605 om die ook te installeren. Na de installatie krijg je automatisch de melding dat je de computer moet herstarten. Wanneer je herstart, vraagt Microsoft dat je minstens 10 tot 12 minuten wacht voordat je opnieuw naar Windows Update zoekt. Daarna klik je op Start, typ Windows Update en selecteer het gelijknamige programma. Klik op Instellingen wijzigen aan de linkerkant en verander opnieuw naar Updates automatisch installeren (aanbevolen). Vanaf nu zou Windows Update opnieuw 100% moeten werken. Maak je borst maar nat, want reken alvast op meer dan 250 updates bij een zuivere, nieuwe Windows 7-installatie.


WSUS Offline Update werkt als Windows Update, maar is veel slimmer en loopt niet vast.

Stap 7 / slimme versie

Wist je dat je ook gewoon manueel alle updates kan downloaden, zonder dat je langs Windows Update moet passeren? Ga naar download.wsusoffline.net en klik op Version 10.x net boven de Donate-knop om de download te starten. Kopieer alle inhoud van het zip-bestand naar een locatie op je bureaublad en dubbelklik op UpdateGenerator.exe. Normaal staat de juiste Windows-versie automatisch al aangevinkt. Klik op Start onderaan om alle updates te downloaden die nog voor je systeem nodig zijn. Heb geen schrik: alle updates komen rechtstreeks van Microsoft zelf, je haalt geen malware binnen op deze manier.


Na een griezelig beeld van allerlei tekens in het Opdrachtprompt zijn al je updates gedownload en kan je ze installeren.

Stap 8 / installeren

Er opent automatisch een opdrachtprompt waarin alle updates worden gedownload. Dat kan een hele lijst zijn, afhankelijk van hoelang het geleden is dat je nog hebt geüpdatet. Wanneer het programma klaar is met downloaden, ga je naar de client-map en dubbelklik je op UpdateInstaller.exe. Klik daarna op Start om alle updates te installeren die het programma net voor jou heeft binnen gehaald. Daarna zou ook Windows Update automatisch prima moeten werken.

 

(bron:clickx.be)

logogemeente

LOGOhomemedia

ccwevelgem

┬ę 2018 Computer Club Guldenberg. All Rights Reserved. Designed By Homemedia